Droombaan?

We leven in het tijdperk van de lijstjes. De mens heeft blijkbaar een extreme behoefte aan een gestructureerde volgorde. Als je een telefoon wilt kopen dan zoeken we steevast op “Top 10 beste telefoons van 2019” en bij een nieuwe magnetron kiezen we het liefst de “Winnaar van de consumenten top 10 Test”. Of deze lijstjes uberhaupt een wetenschappelijk basis hebben, boeit ons blijkbaar niet, iemand heeft het opgeschreven dus die zal er wel verstand van hebben. 

Toch zijn er een aantal lijsten die al decennia lang de ronde doen en waarvan de uitkomst ook iedere keer gelijk is. Ik heb het over de lijst “Top 10 gelukkigste beroepen.” Als je kinderen op de basisschool vraagt wat ze willen worden, is het allang geen brandweerman of prinses meer. De meisjes van tegenwoordig willen namelijk dierenarts of lerares worden en de jongens topsporter of advocaat. De leukste conclusie is dus dat 99% van ons nooit wordt wat we vroeger wilden worden.

Het opvallende is dat ook het antwoord “Weet ik niet” steevast in de top 3 staat. Fantastisch! Dat is namelijk een keuze waar je over na mag denken als ouder. Natuurlijk kunnen we heel snel concluderen dat onze kroost slecht voorgelicht of besluiteloos is, maar ik ben bereid te verdedigen dat die kinderen juist het allerbeste antwoord geven.

Stel je bent 8 jaar oud en iemand vraagt wat wil je zijn over 20 jaar? Je moet potdomme je gebit nog wisselen en je moet nu al een beeld hebben van waar je over 20 jaar gelukkig van wordt? Ga weg met je rare vragen, Ik weet niet eens waar België ligt, laat staan wat ik over 20 jaar doe om mijn hypotheek te betalen, mam!

Maar nu komt het leukste: Als je die kinderen toch verplicht om er een antwoord op te geven komen ze vaak met een lijstje “succesvolle” beroepen als Topsporter en Bankier. Dit brengt ons terug naar mijn favoriete lijst, de lijst “De Top 10 gelukkigste beroepen”. Of je die lijstjes nu serieus neemt of niet, er is geen ontkennen aan dat ze volledig omgekeerd zijn.

Laat me het even uitleggen: Als je een willekeurige groep mensen een lijst laat maken van succesvolle beroepen, en onderzoekt of die mensen daadwerkelijk gelukkig zijn met hun beroep, dan maken diezelfde “succesvolle” beroepen ons juist ongelukkig. 

Ja kapper, maar waarom maak jij je daar nou zo druk om? Nou, kapper staat namelijk steevast in de top 3 van gelukkigste beroepen, en terecht!. Natuurlijk is Dokter een schitterend beroep, maar de helft van de tijd breng je mensen slecht nieuws: U bent ziek… Een advocaat heeft een voornaam aanzien, maar moet soms jaren aan een saaie zaak werken om in een besloten rechtbank een drugsdealer uit de bak te houden. 

En de kapper? Die lacht zich rot. Elke klant is immers een compliment. Ik kan geen ander beroep verzinnen waar je werk bestaat uit andere mensen gelukkig maken. En wij als kappers maken mensen gelukkiger door ze mooi te maken, of in elk geval mooier dan toen ze binnenkwamen. Kortom; het mooiste beroep ter wereld.

De reden dat ik dit schrijf is eigenlijk schandalig. Er kwam onlangs een leuke meid van 25 in mijn stoel zitten en die vertelde dat ze zelf ook graag kapster had willen worden. Maar haar decaan op de Havo had, als door een wesp gestoken, gereageerd. Maar Meiske toch, jij hebt HAVO, wil je niet meer bereiken? Pardon? Mevrouw de domme decaan? Een leerling heeft bij u aangegeven dat ze gelukkig wilde worden en U adviseerde om dat vooral niet te doen?

Kortom: Degene die wordt, wat hij op de basisschool al wilde, wordt uiteindelijk ongelukkig. En degene die kapper wordt, heeft het mooiste vak ter wereld!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bellen?